Mentrailen

Wat is mantrailing?

Het engelse woord mantrailing bestaat uit man = mens en trail = route.

Mantrailen is het de hond leren vervolgen van een menselijk spoor; de geurstroom die de persoon heeft achtergelaten op zijn route. Zo’n geurstroom heet de trail. Deze trail zou kunnen bestaan uit moleculen van gasachtige zweetresten, hormoonstoffen & uitademingslucht en de geurcomponenten van de bodembeschadiging. De precieze samenstelling is wetenschappelijk nog niet geheel bekend.
De hond wordt aan het werk gezet en maakt gebruik van zijn speurkwaliteiten. Dit doet hij door zijn zeer goed ontwikkelde neus te gebruiken. Een opgeleid team, (geleider en hond) kan door samenwerking (management) de afgelegde route reconstrueren en zo de gezochte persoon vinden. Daartoe wordt de geleider getraind de gedragingen van zijn hond goed te observeren (lezen van de hond). Daardoor kan een goede geleider  aan zijn hond zien of deze juist wèl geur van de gezochte persoon ruikt óf dat ergens absoluut geen geur van die persoon ligt (de lichaamstaal interpreteren).

 

Mantrailen als vrijetijdsbesteding geeft de hond voldoening en de mogelijkheid zich te ontplooien; dit heet sport-trailing. Het is een ontspannende activiteit voor baas en hond.

© 2016 - 2024 René's petsupplies | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel